16
Jul
2013
0

Voeding en gedrag

Mijn dochter Nora was altijd een zorgenkindje. Als baby al allerlei klachten, koemelkallergie, later een heftige peuter die niet lekker in haar lijfje zat. Bij huisartsen en de kinderarts hoorde ik: “ach, het is een peuter” of “zal wel een gevalletje ADHD worden”. Maar mijn moedergevoel zei iets anders. Dit klopte niet. Ik voelde heel sterk dat er iets anders aan de hand was: mijn kind was zichzelf niet. En dus zocht ik verder. En vond ik, uiteindelijk. Uit onderzoeken bleek dat Nora een groot aantal voedselovergevoeligheden heeft. En dus pasten we ons dieet drastisch aan – en van het resultaat kan ik nog steeds wel janken. Mijn dochter is nu een overwegend blije en ontspannen kleuter, die knuffelt en zich laat troosten, plezier heeft in contact met anderen en waarmee het (meestal ;)) echt genieten is. Ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik mijn gevoel volgde en verder zocht!

Je bent wat je eet. Onze cellen vernieuwen zichzelf voortdurend: wat je eet wordt, letterlijk, het bouwmateriaal voor je lichaam. Logisch dus ook dat voeding invloed heeft op de werking van de hersenen.

Onze darmen spelen daarin natuurlijk een centrale rol. Daar verteer je, neem je voedingsstoffen op. Om goed te werken heeft je darm miljarden bacteriën en andere micro-organismen nodig. Het evenwicht tussen al deze micro-organismen, je darmflora, bepaalt de gezondheid van je darmen. Dit evenwicht raakt gemakkelijk verstoord: ons gemiddelde westerse voedingspatroon van veel suikers en granen, vaccinaties, antibiotica en andere medicatie zorgen vaak voor een onbalans in de darmflora waardoor slechte bacteriën, gisten of schimmels de overhand krijgen.

Door een overgroei aan slechte bacteriën, gisten of schimmels raakt de darmwand beschadigd. Het darmslijmvlies laat dan grotere stukken eiwit door, waardoor er een grote kans op allergieën of voedselovergevoeligheid ontstaat. En die overgevoeligheden kunnen, zo blijkt, heel uiteenlopende gezondheidsproblemen veroorzaken. Recent onderzoek laat zien dat voedselallergieën of -overgevoeligheden vaak een grote rol spelen bij gedragsproblemen zoals ADHD en autisme. Als alle allergene voedingsmiddelen worden weggelaten, heeft na 2 weken ruim 60% van de kinderen GEEN ADHD meer!

Als er sprake is van voedselallergie of -overgevoeligheid, dan wordt dit een vicieuze cirkel: door de reactie van het immuunsysteem blijft de darmwand ontstoken en blijft de allergie/overgevoeligheid in stand. Door een slecht functionerende darm kunnen er voedingstekorten ontstaan, en ook kunnen toxines van slechte bacteriën door de ‘doorlaatbare’ darmwand in het bloed terechtkomen. Deze toxines kunnen op hun beurt ook de bloed-hersenbarrière oversteken en zo psychische- of gedragssymptomen veroorzaken. Zaak dus om te beginnen met helen – en dat begint met het identificeren van eventuele voedselovergevoeligheden of -allergieën.

Er zijn verschillende manieren om uit te zoeken of voedselovergevoeligheid een rol speelt (lees er meer over in de link: 5 tekenen dat jouw voeding je ziek maakt). Nu is er echter een relatief makkelijke en goedkope manier: de Food Detective. Je kunt de test zelf thuis of bij Superfoodmama in de praktijk doen met een simpele vingerprik, en je hebt meteen de uitslag. Samen maken we een plan van aanpak om jou te coachen naar een stralend gezond, blij en ontspannen gezin. En indien gewenst lopen we samen door je keukenkasten en je favoriete supermarkt.

Zitten jij of je kind niet lekker in je vel en heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Wil je meer weten of een afspraak maken?

Coaching bij gedragsproblemen

Meer lezen?

Onderzoekscentrum adhd en voeding
Dr. Mark Hyman: is your digestive system making you sick?
5 signs your food is making you sick (geschreven door mijzelf)

You may also like

5 tekenen dat jouw voeding je ziek maakt

Leave a Reply