20
Jan
2015
0

Neem – het onontdekte wondermiddel

De neemboom wordt in India al eeuwen geroemd om zijn geneeskracht en veelzijdigheid. Hij geniet in Nederland nog relatief weinig bekendheid, en dat is absoluut niet terecht. Als er één item is dat thuishoort in de holistische huisapotheek, verzorgingsarsenaal of zelfs schoonmaakkast: dan is het wel neem! Veel delen van de boom zijn heilzaam en bruikbaar, maar vooral gebruikt worden de bladeren en de dikke bruine olie die van de zaden wordt geperst. Neem is uitermate effectief tegen insecten, virussen, bacteriën en schimmels. Daarnaast is het zeer helend voor de huid, ontstekingsremmend, bloedsuikerverlagend, immuun-ondersteunend en zaaddodend. Zaaddodend zeg je? Yep. Overal goed voor. Told ya. Hier een indrukwekkende lijst van de vele gebruiken van neem.

Huidaandoeningen en infecties:

 • koortslip en andere herpesinfecties: door het vermogen van neem om het virus als het ware in te kapselen en zo verdere verspreiding te voorkomen kan het goed worden gebruikt bij koortslip. Hoewel de pure olie niet geschikt is voor inwendig gebruik, kan het geen kwaad als je er door gebruik op de lippen een klein beetje van binnen krijgt.
 • waterwratjes en andere wratten kunnen effectief worden behandeld door ze dagelijks aan te stippen met neemolie.
 • acné: door de bacteriedodende, ontstekingsremmende en helende eigenschappen kan neemolie helpen bij acné.
 • andere huidinfecties: vanwege de antiseptische werking én de huidhelende eigenschappen is neem een ideaal middel bij de heling én voorkoming van huidinfecties van alle soorten.
 • psoriasis: neemolie verzacht en heelt de huid, remt de ontsteking en helpt de huidweerstand verhogen.
 • roos: de gedroogde verpulverde bladeren met wat water gemengd inmasseren in het haar helpt de haargroei en vermindert roos

Bestrijden van insecten op mens, dier en plant

 • spint, witte vlieg, luis en andere veelvoorkomende plagen op gewassen zijn effectief en zonder schade voor de plant of het milieu te bestrijden met neem. Bijvoorbeeld door de pulp die overblijft na persing van de zaden rond de plant te strooien.
 • houdt effectief insecten weg van je lijf: muggen, teken
 • bestrijdt vlooien op kat en hond (de olie niet onverdund gebruiken)
 • effectief en veilig bij hoofdluis
 • impregneren met neem van beddengoed en dergelijke weert huisstofmijt

Anticonceptie

 • dat dus! Neem wordt in India al eeuwenlang gebruikt als anticonceptiemiddel. De olie werkt zaaddodend en kan worden gebruikt als glijmiddel. Tja, de geur is even wennen, maar dan heb je wel wat! Gezien de reputatie van neem op het gebied van virussen, schimmels en bacteriën lijkt het gebruik op deze manier zelfs enige bescherming te bieden tegen SOA’s. Het eten van de bladeren of een extract daarvan leidt tot tijdelijke, volledig omkeerbare onvruchtbaarheid bij mannen. Wel consequent nemen en een week of 6 wachten tot het volledige effect is bereikt. Wanneer je stopt met het eten van neem, keert de vruchtbaarheid binnen enkele weken weer volledig terug. *Noot: er zijn weinig wetenschappelijke gegevens beschikbaar over de betrouwbaarheid van deze methode. Doe dus zelf je onderzoek en trek je eigen conclusies, voordat je deze methode gebruiken gaat.

Enfin. Neem. Dus. Onmisbaar in iedere holistische huisapotheek. Gebruik jij het? Kende je het? Heb je nog iets toe te voegen? Laat het ons hieronder weten!

You may also like

(Nederlands) Met een gezonde huid de zomer door? Zo!

Leave a Reply